Tips

Wat kost het drukken van een boek?

Ben je een boek aan het schrijven of ben je dit aan het overwegen? Dan ben je vast ook benieuwd naar de kosten voor het drukken van een boek. De kosten zijn echter sterk afhankelijk van verschillende factoren. Onderstaand hebben we alle factoren op een rijtje gezet die hiermee te maken hebben.

Factoren die de kosten van een boek bepalen

De kosten voor het drukken van een boek hangen helemaal van jouzelf af. Dit is afhankelijk van de keuzes die jij maakt. Onderstaand staan deze factoren op een rijtje.

  • Het aantal pagina’s is logischerwijs een van de belangrijkste factoren voor de prijs. Des te meer pagina’s er gedrukt moeten worden, des te meer papier er voor het boek nodig is.
  • Daarnaast kies je ook voor het type papier. Over het algemeen is dikker papier duurder dan dunnere vellen. Ook zit er verschil in de kwaliteit van het papier. Over het algemeen is het lang niet altijd verstandig om te kiezen voor goedkoper papier, omdat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het boek.
  • Het formaat van het boek is ook bepalend voor de prijs. Net als bij papier geldt dat een groter formaat boek meer kosten met zich meebrengt.
  • Denk na over de omslag van het boek. Een dikke omslag en in kleur gedrukt kost meer dan een dunnere omslag die in het zwart/wit is gedrukt.
  • Hoe wil je verder de bindwijze uit laten voeren. Dit kan door innaaien of verlijmen. Innaaien zorgt voor een chiquere uitstaling, maar brengt over het algemeen ook hogere kosten met zich mee. Dat terwijl verlijmen geen slechte manier is en zorg voor een goede kwaliteit.
  • Het drukwerk. Hoe wil je dat het boek wordt gedrukt? In kleur of in zwart en wit?
  • Tot slot is er nog het drukken zelf. Wil je dat dit in oplage gebeurt of maak je liever gebruik van printing on demand?